Trencats i Seguits

L’any 1994, se celebrava a Torroella de Montgrí el 150è aniversari de la ballada a la plaça de Torroella, per primer cop, la sardana amb els repartiments actuals. Vàrem voler reproduir, dins un mateix acte, com es ballava fa 150 anys: l’entrada de ball, el contrapàs, la sardana curta, les primeres sardanes llargues, i veure com aquestes músiques i danses han arribat als nostres dies. Tot això acompanyat pels conjunts musicals i vestuaris més ajustats a cada situació. D’això en vàrem anomenar: TRENCATS I SEGUITS.

Trencats i seguits pretén mostrar com eren les danses populars que han estat el precedent de la sardana actual, dins el marc de les comarques gironines i, en especial, de l’Empordà i passar a veure seguidament de quina manera aquella primitiva sardana, música i dansa, ha anat evolucionant fins a arribar al segle XXI.

La seqüència històrica ens conduirà, amb títols i autors representatius, per les diferents èpoques de l’evolució de la sardana. Els dansaires adequaran la seva forma de ballar a cada moment històric i així fins arribar al moment present quan continuem ballant el mateix, amb un diferent embolcall, però en essència igual que el dansaire Miquel Pardas, autor del primer mètode de comptar i repartir la sardana llarga, ho feia amb les músiques de Pep Ventura.

Busquem, doncs, diferents objectius:
 • Divulgatiu: mostrar a tothom què és la sardana, d’on ve i a on va.
 • Didàctic i pedagògic: disposar d’una eina més a l’abast de monitors, mestres i educadors, en general, no tan sols els de sardanes.
 • Interessar a participar en el nostre ball popular més difós, a gent de totes les edats i condicions socials.
EQUIP DE TREBALL
 • Grup de Dansa: Esbart Montgrí
 • Direcció coreogràfica i musical: Tomàs Manyosa Ribatallada
 • Guió literari: Lluís Subirana Rebolloso
 • Vestuari: Maria Assumpció Capella Figueras
 • Idea, direcció i assessorament general: Jaume Nonell Juncosa
 • Assessorament històric, coreogràfic i musical en contrapàs i sardana curta i entrada de Ball: Lluís Albert i Rivas, Rafel Angelats i Juncà, Josep Pascual i Massaguer, Josep Clos.
QUÈ NECESSITEM PER PODER ACTUAR
 • Espai rectangular de 12x9 m enfront de la cobla.
 • Cobla d’onze músics i Cobla de tres músics, coneguda amb el nom de cobla de Tres quartans. L’espectacle necessita d’aquestes dues cobles, si es vol fer amb la major qualitat possible. L’elecció de les cobles, i per tant, el seu cost, dependrà de l’entitat organitzadora de l’acte. L’esbart treballa amb unes cobles concretes coneixedores del repertori a interpretar. En cas de llogar altres cobles és necessari que obtinguin les partitures que disposem per tal de poder assajar. Per garantir la qualitat musical de l’acte, a l’assaig de la cobla és important que hi pugui assistir el nostre director artístic, i per evitar desplaçaments es pot fer una estona abans de començar.
 • Vestidor pels dansaires molt a prop del lloc on es balli. El vestidor ha de tenir una capacitat per a unes 30 persones.
 • Megafonia al costat de la cobla pel presentador/narrador de l’espectacle.
Trencats i Seguits és un espectacle estrenat l’any 1994, on es mostra l’evolució musical i coreogràfica de la sardana, des del contrapàs i la sardana curta a la sardana llarga i de punts lliures. Amb un vestuari adequat a cada època, ha merescut els millors elogis del sardanisme de tot Catalunya i ha estat premiat per l’Obra del Ballet Popular. Des de la seva estrena se n’han fet quasi 50 actuacions arreu de Catalunya, a més d’enrregistrar-ne un video, molt ben acollit sobretot pels monitors sardanistes.

Cap comentari:

Publica un comentari